Започват проверки за продажба на пиротехника
Започват проверки за продажба на пиротехника / netinfo

Както всяка година служителите на Охранителна полиция ще извършват проверки за нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия и ще конфискуват нередовната стока.

Пиротехническите изделия с увеселителна цел са взривни вещества по смисъла на закона и са поставени под разрешителен режим, контролиран от органите на МВР. Всяка година около Новогодишните празници има случаи с пострадали от необмислено и невнимателно  използване на тези изделия.

Пиротехническите изделия могат да се продават само в магазини, на които е издадено полицейско разрешение за търговия с тях. Всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкция за употребата му на български език.

Забранена е продажбата и употребата на пиротехнически изделия с видимо повредена, разкъсана опаковка, фитили и др. При установяване на търговия с „пиратки” извън регламентираните обекти, незабавно трябва да се уведомят органите на  МВР.

Забранява се употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения и заведения за социални услуги, молитвени домове, храмове и манастири, припомнят от варненската полиция.