Започват демонстрации по водно спасяване
Започват демонстрации по водно спасяване / Darik Varna

Демонстрации по водно спасяване на плажовете във Варна и в курортните комплекси започват от днес, посочи Лаврентий Силов, специалист по водно спасяване. Те ще са част от Седмицата на водното спасяване. Инициативата е на Дружеството на водните спасители, Клуба на специалистите и Областния съвет на БЧК-Варна.

За първи път ще се направи демонстрация на плаж Аспарухово, посочи Силов. Тя ще започне в 11.00 часа. По същото време на 21-ви ще има показно на Градския плаж. Отново от 11.00 часа на 22-ри ще се състои демонстрация на плаж Буни. На 24-ти ще се състоят три демонстрации. Две от тях ще се проведат пред хотел “Рубин” в комплекс “Св. Св. Константин и Елена”. Ситуация на водно спасяване ще бъде разиграна в басейна на хотела от 10.00 часа, а от 11.00 на плажа в района. В същия ден ще има и демонстрация от 11.00 часа в комплекс “Слънчев ден”. На 25-ти спасители ще разиграят ситуация по спасяване от 10.00 часа пред хотел “Азалия” в комплекс “Св. Св. Константин и Елена” и от 9.00 часа в комплекс “Златни пясъци” до предпоследния спасителен пост.

На 23-ти ще се проведе научно-практическа конференция. Материалите от нея ще бъдат публикувани в специално книжно издание, посочиха организаторите.

Като част от Седмицата по водно спасяване на 30-ти юли ще се състои градско първенство по водно спасяване, в което ще се включат представители на отделните плажове.

Като част от инициативата насочена към водното спасяване има подготвени и листовки с препоръки към плажуващите, каза още Силов. Те ще се разпространяват на 5 езика. Листовките ще са достъпни за всички хотелиери и туроператори, заяви Силов. Освен листовките има подготвена и нова указателна табела за флаговете на спасителните постове. Идеята е тя да бъде поставяна на всеки вход на плаж, посочи Силов.