Започва Седмица на иранското кино
Започва Седмица на иранското кино / netinfo
Седмица на иранското кино започва от тази вечер във Фестивалния и конгресен център. Организатори са културното представителство към посолството на ислямска република Иран и домакините от ФК.

В рамките на седмицата до 24 април ще бъдат прожектирани 6 филма. На откриването тази вечер ще бъде завъртян филм на режисьорката Пуран Дерахшанде. Лентата „Вечните деца” е отличена с няколко награди от фестивални участия в Иран – за най-добра музика и за най-добра поддържаща женска роля на Пантеа Бахрам. Писателката и университетски преподавател Дерахшанде присъства в програмата и с още едно заглавие – “Свещ на вятъра”.

С два филма ще бъде представен и по-известният ирански режисьор Маджид Маджиди – “Цветът на рая” (1999) и “Баран” (2001). По време на панораматаще бъде показан филм и на считания за майстор на иранската кинематография Сейед Реза Миркарими – “Толкова близо, толкова далече” / прожекцията е на 19 април/.

Лентите са снимани след 1999 година и ще се завъртят в зала “Европа” всеки ден от 18 часа. Входът за откриването ще е само с покани, съобщават организаторите.