Започва продажбата на противопожарни цигари
Започва продажбата на противопожарни цигари / Sofia Photo Agency, архив

От днес в страните от Европейския съюз се пускат в продажба т. нар. противопожарни цигари. Новите цигари са снабдени с няколко пръстена върху хартиената обвивка. Това ограничава достъпа на кислород и цигарата изгасва, ако не се пуши.

Цигарите се произвеждат съгласно директива на Европейската комисия, за се да ограничи броят на пожарите, предизвикани от неизгасени цигари. В Чехия, например, през последните пет години неизгасени цигари са станали причината за над 7000 пожара, в които са загинали 149 души. На пазара във Франция новите цигари се предлагат от 24 август 2011 г.

От 17 ноември г. на територията на ЕС ще могат да се предлагат само „цигари с намалена способност за горене", или така наречените „RIP цигари"(Reduced Ignition Propensity). Всички пуснати на пазара цигари, включително и предоставените на разположение на потребителите, ще трябва да отговарят на стандарт EN 16156:2010 за пожаробезопасност „Цигари. Оценяване на способността за горене. Изискване за безопасност". Стандартът е разработен по мандат на Европейската комисия и Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA) и поддържа съществените изисквания за обща безопасност на продуктите, съгласно Директива 2001/95/EC, информират от Комисията за защита на потребителите.

Спазването на изискванията на стандарта е задължително, както за производители така и за търговци на тютюневи изделия - цигари. Оценяването на съответствието на цигарите ще се доказва с документ, удостоверяващ резултатите от проведени лабораторни изпитвания за способността на горене на цигарената хартия.

Новите цигари на външен вид по нищо няма да се различават от предлаганите до сега на пазара. Промяна няма да има и във вкуса им. Разликата ще е само в хартията. По дължината на хартията ще имат обработени зони, които ще се активират само при всмукване. Ако цигарата се остави сама да гори, стигайки до такава зона, достъпът на кислород се намалява и тя се самозагасява преди да е изгоряла докрай.

След 17 ноември 2011г. контролът върху изпълнението на стандарта ще упражнява Комисия за защита на потребителите. За всички цигари, които не съответстват на стандарта, Комисията ще предприема действия по налагане на принудителни административни мерки на нарушителите. Ако се установи, че стоката или партидата стоки е опасна за потребителите, КЗП ще забранява пускането и на пазара и ще предприема съпътстващи мерки, осигуряващи спазването на забраната, ще разпорежда или организира изтеглянето и от пазара. В случай, че всички други мерки, предприети от търговците по веригата на разпространение и от контролния орган не са достатъчни за предотвратяване на риска за потребителите, може да се стигне до изтегляне на стоката и до нейното унищожаване от КЗП.

На виновните лица Комисия за защита на потребителите ще налага глоба или санкция в размер от 1 000 до 25 000 лв.