Започва Международният балетен конкурс Варна
Започва Международният балетен конкурс Варна / Александър Коларов

Двадесет и шестото издание на Международния балетен конкурс Варна стартира днес. 127 участници от 30 страни ще излязат на сцената на Летния театър за първия тур от конкурса. Претенденти за наградите ще са 54 млади артисти в категория „младша възраст” и 73 в категория „старша възраст”.

През тази година конкурсът чества 50 години от създаването си. В юбилейното издание ще се състезават представители на Франция, Англия, Казахстан, Беларус, Германия, Бразилия, Китай и Филипините. За първи път ще има участници от ЮАР. Най-голям е броят на кандидатите от Русия, Япония и Корея. Сред участниците ще бъдат и пет български балерини и един балетист, като най-младите състезатели са на 15 и 16 години.

Състезателните турове в конкурса са общо три. Първият е от 15 до 19 юли, като в него ще се представи класическа хореография. Вторият стартира на 21 юли и ще продължи до 24 юли. В него ще се представят класическа и съвременна хореография. Третият етап ще бъде на 26 и 27 юли. На 29 юли ще има гала концерт на лауреатите, а конкурсът ще бъде официално закрит на 30 юли със супер гала концерт „Среща на поколенията”. В него участие ще вземат носители на призове от предишни издания.

Журито на конкурса е от 17 членове, като председател е популярният руски балетен танцьор Владимир Василиев. Той е единственият носител на Голямата награда от Балетната олимпиада във Варна. Очаква се Василиев да изнесе майсторски клас „Традиция на руския класически балет” в Международната лятна балетна академия.