Започна финалната надпревара за Европейска столица на културата
Започна финалната надпревара за Европейска столица на културата / netinfo

Само ден ни дели от решението на международната комисия, която трябва да избере най-добрата кандидатура в конкурса за Европейска столица на културата 2019. Варна, София, Пловдив и Велико Търново тръпнат в очакване.

„Днес е представянето пред журито. Стискайте ни палци! Готови да победим #Варна2019", написа преди минути във Фейсбук представителят на Община Варна в Брюксел и бивш евродепутат Биляна Раева. Екипът на Варна 2019 си направи и снимка за спомен пред Министерството на културата, където всеки момент ще започне двудневното заседание на международното жури.

Започна финалната надпревара за Европейска столица на културата
netinfo

На официална церемония утре, 5 септември, от 17:30 ч. в галерия „Средец" на Министерство на културата председателят на експертното жури Стийв Грийн ще обяви името на българския град, който ще бъде номиниран за Европейска столица на културата 2019.

Журито, което ще реши кой град-кандидат е подготвил най-добра програма за 2019 година, е съставено от 13 изявени международни и български експерти в областта на културата и в управлението на големи културни проекти като Европейска столица на културата. Според правилата 7 са избрани от европейските институции, а останалите 6 членове на журито са българи.

В съответствие с установената процедура изборът на Европейска столица на културата се осъществява чрез национален конкурс, който протича в два етапа: предварителен подбор и окончателен избор. До втория етап от конкурса достигнаха София, Пловдив, Велико Търново и Варна. Тези градове финалисти вложиха много сериозни усилия и инвестиции в подготовката на своите проекти.

В периода от 29 август до 2 септември 2014 г. делегатите, излъчени от международното жури, посетиха градовете- кандидати, за да се запознаят на място със свършената работа и подготовката на кандидатурите. На 29 август делегатите посетиха София, след това на 30 август бяха в Пловдив, на 1 септември - във Варна, а на 2 септември посетиха и Велико Търново.

След събеседване с представителите на градовете-кандидати и въз основа на критериите за Европейска столица на културата, журито изготвя доклад относно всички кандидатури и препоръчва само един град за Европейска столица на културата 2019. Основните принципи при оценяването на предложената културна програма от градовете-кандидати са следните: тя да привлича гражданското участие, чуждестранните туристи, както и да стимулира европейското културно сътрудничество. Важно е също предложената програма да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културното и социално развитие на града.

На редовното заседание на Съвета на ЕС през май 2015 г. министрите на културата ще вземат и окончателното решение за определяне на българския град, който да носи титлата Европейска столица на културата през 2019 г. Надяваме се това да е Варна!