/ netinfo
На някои улици в центъра паркирането ще бъде изцяло забранено
Младен Иванов по Дарик
96885
Младен Иванов по Дарик
  • Младен Иванов по Дарик
По изискване на нормативната уредба, синята зона във Варна ще бъде маркирана в бяло и жълто. Белият цвят означава, че спирането е разрешено, а където е забранено, ще се маркира с жълта боя. Това съобщи във варненския ефир на Дарик Младен Иванов – шеф на предприятието „Общински паркинги и синя зона”.
 
Вече се полага хоризонтална и вертикална маркировка. Знаците, които ще обясняват работното време и таксите, ще бъдат на български и английски език. Преди да бъде въведена, в зоната трябва да се закърпят и дупките, но това ще стане след отваряне на булевардите „Приморски” и „Цар Освободител”, за да не се натоварва още повече движението, посочи Иванов.
 
„Ще се постараем маркировката да се полага така, че минимално да се пречи на движението. Организацията ще се обявява, за да се знае предварително къде ще се маркира и там ще има временна организация на движението. Имаме молба в тези райони хората да си преместят колите. Общинска полиция също ще помага”, коментира шефът на общинското предприятие.
 
Има улици, на които паркирането ще бъде забранено, тъй като са тесни и с ширина под 5 метра, добави той. По думите на Младен Иванов след въвеждане на синята зона броят на автомобилите ще намлее поне два пъти, тъй като много от тях са стари и не се ползват. Той даде пример с ул. „Капитан Райчо”, където тротоарът липсва, а колите по цял ден не се мърдат оттам.
 
Основната идея на синята зона е да има равнопоставеност между хората, не приоритет да са автомобилите, изрази мнение Иванов. Той увери, че системата ще заработи през май. Първият й етап ще обхване центъра - от Младежкия дом и бул. „Мария Луиза” през „Цар Освободител” и „Приморски”, ул. „Девня” и по бул. „Христо Ботев”.
 
Хората, които имат адресна регистрация в обхвата на зоната, ще могат да паркират срещу 5 лева месечно. Стикери няма да има, документи ще се подават онлайн или в офиса на предприятието. Декларира се постоянният адрес. Автомобилът трябва да е на физическо лице.  Издава се разрешение, което се получава по мейл. Регистрационният номер на колата се вписва в системата, обясни Иванов. Фирмите ще плащат по 150 лева месечно за автомобил.
 
Четири процента от паркоместата са предвидени за хора с увреждания. На тях ще се издават стикери. За злоупотреби има предвидени санкции -отнемане на картата и глоба, добави директорът на общинското предприятие.