/ Dariknews.bg, архив
Шофьор от обществения транспорт във Варна откри смартфон и го предаде на собственика. Достойната за пример постъпка Венцислав Берчев направил в навечерието на Великден, съобщиха от „Градски транспорт”. 

Историята е от 10 април.  Около 11,00 часа водачът на автобус № 12 Венцислав Берчев научава от кондукторката, че възрастен пътник е изгубил мобилния си телефон. Шофьорът взима при себе си смартфона и го пази до края на смяната, след което го предава на колегите си от Информационния център на „Градски транспорт”.  От там се свързват със собственика на телефона, след което пенсионерът получава обратно изгубеното.

„Не сме се замисляли и за момент, нито аз, нито кондукторката, да задържим телефона”, сподели Берчев пред Дарик. „В днешно време хората са бедни. Пък и на всеки може да се случи”, казва още шофьорът в общинската транспортна фирма, който има най-обикновен телефон.

За честността и коректното си поведение Венцислав Берчев получава благодарности от собственика на изгубения смартфон Димитър Димитров, като признанието е публикувано на сайта на „Градски транспорт”.

Градски транспорт Варна

Това не е единственият случай, в който съвестен шофьор на автобус намира изгубен телефон и го предава на собственика. През януари Камен Димов  - шофьор на автобус  по линия 119 , намира мобилен телефон на спирката срещу Дом "Младост". Устройството е върнато на собственичката Милена Валентинова, която изпраща  благодарствено писмо до „Градски транспорт”.

"Не мога да ви опиша стреса и ужаса, който преживях докато си търсех телефона и осъзнах, че в крайна сметка съм си изгубила телефона. За моя голяма радост и късмет, телефонът ми е попаднал в добри ръце, позвънявайки на собствения си номер ми отговори Камен, който каза че го е намерил и ще го предаде на диспечерката на Обръщача на автобусите на гарата. С огромно възхищение мога да кажа на Камен: "Благодаря ви! Върнахте вярата ми в доброто, в човечността и Слава на Бога все още има истински хора! Бъдете Благословен!", пише в писмото.

При проявена честност и коректно поведение служителите на транспортната фирма получават похвала от ръководството, разкри изпълнителният директор на общинското дружество Злати Златев.

Доскоро в „Градски транспорт” е имало практика проявилите честност и благородство да бъдат награждавани при получаване на благодарствено писмо. Заради случаи на злоупотреба обаче тази практика е прекратена, обясни Златев.

Много пътници забравят багажа си, като изгубените и непотърсени вещи се пазят. Изгубени лични документи се предават на полицията. При намерен телефон служителите на транспортната фирма правят опити да открият собственика.

За по-голяма сигурност във всички  тролейбуси във Варна е осигурено видеонаблюдение. Дигиталните очи дават възможност да се предотвратят кражби или други престъпления. При разследване на кражби от транспортното дружество предоставят записи на полицията. Тази година предстои охранителни камери да бъдат поставени и в автобусите на „Градски транспорт”.