/ Thinkstock/Getty Images
Шест проекта ще участват във втория етап от националния конкурс за Паметник на моряка. Те бяха избрани на заседание вчера от единадесетчленно жури, сред които, освен задължителните по закон архитекти, скулптори и дизайнери, присъстваха и трима
капитани, представители на морския бранш в града. В надпреварата участваха 14 авторски колектива. Конкурсът се организира от Община Варна и се провежда съвместно с Фондация „Морски съдби”, която освен заданието за паметника осигуряват и допълнителна сума към наградния фонд.
 
Второто обсъждане ще се състои след две седмици, когато ще бъдат разгледани проектите "Моряк" на скулптора Веселин Костадинов, "Попътен вятър" на скулптора Венелин Божидаров и арх. Тодор Даскалов, "Път през вълните" на скулптора Христо Христов, "Мечтание" на скулптора Альоша Кафеджийски и арх. Венелин Кафеджийски, "Паметник на моряка" на арх. Станчо Веков и скулптора Венелин Иванов и "Морски труженици" на графичния дизайнер Александър Иванов.
 
Според решението на експертния съвет по естетизация на градската среда, авторите на трите проекта ще получат съответно първа, втора и трета награда, а проектите им ще станат собственост на Фондация „Морски съдби”, която от своя страна ще финансира и изграждането на бъдещия Паметник на морските труженици във Варна. Скулптурата ще бъде разположена срещу входа на Морската градина.