/ Live.varna.bg
Община Варна ще финансира с до 5 000 лв малки проекти за озеленяване и благоустрояване на междублокови пространства. Това става ясно от проектонаредба, инициирана по предложение на кмета Иван Портних, която е достъпна в сайта на Общинския съвет. 

Почистиха деретата във Варна

Мотивите за създаване на документа са постъпили искания от физически и юридически лица за поддържане от тяхна страна на зелени площи, както и необходимостта от презициране на общинската нормативна база.

Целта на наредбата е повишаване качеството на живот в отделните райони на общината чрез ремонт и обновяване на зелените площи, стимулиране на гражданското участие в инициативи за озеленяване, насърчаване на доброволчеството, превантивен ефект по отношение на посегателствата върху общинско имущество. Документът трябва да бъде одобрен на сесия на Общинския съвет. 

Предложените проекти трябва да включват възстановяване, ремонт и обновяване на озеленени общински площи, алейна мрежа или градско парково обзавеждане. Финансирането ще се одобрява ежегодно от Общинския съвет, а координацията, контролът и отчетността по цялата дейност по изпълнение на наредбата ще извършват районните кметове.

Право на кандидатстване с едно проектно предложение ще има всяка етажна собственост, регистрирана по реда на чл. 44 от ЗУЕС на територията на община Варна. Няма да се финансират проекти, разработени от етажни собствености, които са подпомагани за същия проект или не са изпълнили условията при предходно финансиране. Очаква се да бъдат отпускани средства за закупуване и доставка на заложените в предложенията стоки и материали, след одобряване и сключване на договор.  

Желаещите кандидати трябва да проведат общо събрание на етажната собственост за вземане на решение за кандидатстване, в присъствието на представител на районното кметство, определен от кмета на района, който трябва да е уведомен 5 дни преди насрочената дата.

Проектните предложения се регистрират не по-късно от 30-ти септември на календарната година. Информация и сроковете за кандидатстване пред районните кметове ще бъдат публикувани в сайта на Община Варна и в сайтовете на районните администрации.