/ live.varna.bg

Между 60 и 70 000 датски туристи посещават българското Черноморие всяка година, наслаждавайки се на красивото море и благоприятния климат. Това съобщи посланикът на Кралство Дания у нас Н. Пр. Сьорен Якобсен, който се срещна с кмета на морската столица Иван Портних. „Варна е едно от най-предпочитаните места за отдих на моите сънародници, затова приветствам желанието на града да се развива като целогодишна туристическа дестинация“, допълни дипломатът.

От какво се оплакват чуждите туристи по нашето Черноморие?

„За града ни е изключителна чест да бъде домакин на първата официална визита извън София на новоназначения датски посланик у нас. Вярвам, че традиционно добрите взаимоотношения между нашите две страни ще продължат да се развиват, а Варна ще играе важна роля в този процес“, сподели кметът Иван Портних. „Неслучайно в нашите университети са обучават много скандинавски студенти, а една от най-бързо развиващите се IT компании в града е с датски съсобственик“, допълни той. 

Кметът запозна дипломата с перспективите, които стоят пред града, новите инфраструктурни проекти, икономическите зони, усилията за утвърждаването на Варна като Град на знанието.

Участие в срещата взе и почетният консул на Кралство Дания във Варна Константин Дараданов.