/ Дарик Варна
Спешно събаряне на незаконни постройки започва в циганското гето „Максуда, обяви кметът на Варна Иван Портних. Ще бъдат премахнати около 15 къщи, които се намират по протежението на ската, от който се срути земна маса и затрупа локалното платно на булевард „Васил Левски”.

Срутване на земна маса в локалното на бул.Левски
Дарик Варна

Срутване на земна маса в локалното на бул. ”Левски” (СНИМКИ/ВИДЕО)

Иван Портних Максуда
Дарик Варна

Преди два дни Върховният административен съд е отменил предварителното изпълнение на общинската заповед за събаряне на двуетажна къща, която е в непосредствена близост до свлачището.

Максуда
Дарик Варна

„Тези хора не ги разбирам как живеят на ръба на ската. Няма да чакаме и къщата да слезе на локалното и още днес започваме събарянето й. Виждате ги как стоят на ръба, което е абсолютно неприемливо. Влизаме и събаряме. Няма да сме в нарушение, защото тук става въпрос за живота на хората”, коментира Портних.

Максуда
Дарик Варна

След премахването на незаконните постройки ще бъде укрепен и залесен скатът, а циганското гето ще бъде оградено. „Досега сме премахнали 200 незаконни къщи в „Максуда”. При строителството на булевард „Васил Левски” изнесохме десетки хиляди тонове боклук и след месец направиха същата кочина. Ще направим ограда, за да не се вижда това чудо и да не си хвърлят боклуците. Като се премахнат незаконните къщи, ще се намали натискът върху ската. Не може стотици хиляди да сме заложници на такова безумие”.

Максуда
Дарик Варна

Строителните дейности на булевард „Васил Левски” имат 5 години гаранция, а конструкциите - 8 години.

„При такъв мащабен проект е нормално да се появяват подобни дефекти. Те обаче незабавно се отстраняват за сметка на фирмата изпълнител. Няма да им приключим документацията, докато не видим, че всички детайли са завършени”, добави Иван Портних.