/ ThinkStock/Getty Images
Големият брой хипермаркети във Варна е основният проблем за отлив от пазарите. За последните близо 20 години наемателите по варненските пазари са намалели 3 пъти, разкри шефът на  общинската фирма "Пазари" Недко Радев. Той уточни, че през 2000 г. наемателите на пазарите в града са били 4500, а в момента са по-малко от 1500. 

Най-осезаем е проблемът във "Владиславово", където пазарът е заобиколен от няколко хипермаркета. За да се повиши броят на намалелия бой наематели там се обмисля намаляване на дневния наем.

Трите пазара, които бяха премахнати заради реализацията на инфраструктурни проекти – до Автогарата, на ул. „Роза” и в „Аспарухово”, ще бъдат възстановени. Пазарът до Автогарата ще бъде възстановен на почти същото място, този на "Роза" може би ще е пак близо до бул."Левски", а в "Аспарухово" има набелязано ново място за бъдещия пазар, посочи Радев. Кога обаче ще бъдат възстановени пазарните площадки още не е ясно.

Общинската фирма „Пазари“ отчете печалба от 309 000 лева за миналата година. Данните Недко Радев изнесе на заседание на комисията по собственост и стопанство.Той разкри още, че общинското дружеството разполага с около 2,7 милиона лева собствени средства в банкови влогове.