Зала Пленарна се превърна в Хайд парк
Зала Пленарна се превърна в Хайд парк / Дарик Варна, архив

В импровизиран Хайд парк се превърна началото на 16-тото заседание на Общинския съвет. Зала "Пленарна" беше окупирана от десетки граждани, част от които издигнаха плакати "Янко Станев вън", "Гуцанов Медузата вън" и "Марешки марш".

Заседанието започна с изказвания на граждани, които отново се разделиха в исканията си за оставка на общинските съветници. Част от варненците скандираха "Оставка" и призоваха местните депутати да се оттеглят. Тази идея обаче беше посрещната с освиркване от останалите.

Пред микрофона застана и Веселин Марешки, който беше освиркван, а впоследствие думата му беше отнета. По-късно той предложи заседанието да започне с едноминутно мълчание в памет на Пламен Горанов, който се самозапали на 20 февруари пред общината. Идеята не беше посрещната с възторг от част от гражданите, но въпреки това всички станаха на крака и помълчаха за минута.

Заради последвалия хаос в залата, председателят на Общинския съвет Николай Апостолов даде думата за изказвания. Въпреки, че групата около Иван Петров, който водеше протестите във Варна още в тяхното начало, беше доста шумна, той отказа да излезе на микрофона.

Още преди да бъде гласуван дневният ред на заседанието, гражданите изказаха най-различни искания, сред които подобряване на инфраструктурата, връщане на старото райониране на комплексите, ремонт на детски площадки, публичност на общинските договори и др.

Варненският зевзек Росен Марков поиска да построи със собствени средства храм в гробището в село Тополи. Предложението му беше входирано в дневния ред.

Виктория Енева от Отворения обществен съвет на протестиращите варненци настоя за оставката на директора на ВиК Валентин Вълканов заради злоупотреби, както и за преразглеждане повишаването на цената на водата.