Закриват спешния кабинет в поликлиниката в „Аспарухово”
Закриват спешния кабинет в поликлиниката в „Аспарухово” / Dariknews.bg, архив

Общинската поликлиника във варненския квартал „Аспарухово” може да остане без кабинет за неотложна помощ. Директорът на ДКЦ 2 „Свети Иван Рилски” д-р Татяна Аврамова е издала заповед за закриването му от 1 май заради загубите от него и липсата на лекари, които да дават дежурства.

Поликлиниката е на минус за миналата година с близо 69 000 лева, което е най-лошият финансов резултат от всички ДКЦ-та. Сред причините за отрицателния баланс са изплащането на кредити и стари задължения, както и редуцирането на практики, които са се прехвърлили в частния медицински център в съседство, обясни д-р Аврамова пред общинските съветници от комисията „Собственост и стопанство”. Според нея местният парламент трябва да вземе решение за преструктурирането на поликлиниката.

Янко Станев („Граждани и експерти и СДС") предложи тя да премине към ДКЦ 1 „Света Климентина”, но преди това да бъде решен въпросът с кабинета за неотложна помощ. Съветникът се обяви категорично против неговото закриване.

Според Христо Атанасов (Земеделски народен съюз „Александър Стамболийски”) ДКЦ-та могат да се приватизират и да отпадната като ангажимент на местната власт.

Поликлиниката във „Владиславово” също завършва финансовата година със загуба. Тя е в размер от 19 000 лева, от които 7 000 лева са обезщетение на пациентка, спечелила иск за получена телесна повреда на заледен участък в ДКЦ 3.

Най-добър е резултатът на ДКЦ 4, който има печалба от 61 000 лв. ДКЦ 5 „Света Екатерина” е на плюс с 10 000 лева, а ДКЦ 1 „Света Климентина” – с 3 000 лв. Толкова е и печалбата на ДКЦ „Чайка”, чиито задължения обаче възлизат на 680 000 лв. и някои от съветниците гласуваха „против” приемането на неговия годишен финансов отчет.