Закриват сметището във Въглен
Закриват сметището във Въглен / снимка: Община Аксаково

Сметището в аксаковското село Въглен ще бъде закрито. Депото е с изчерпан капацитет и крие риск от екокатастрофа. Констатацията е на екип от специалисти от Аксаково и Варна, които направиха проверка на място. Те са категорични, че експлоатацията на действащото регионално сметище трябва да бъде преустановена не по-късно от 30 август.

Проектната кота на натрупване в депото е 321 метра. Изработената тахиметрична снимка от януари 2013 г. показва най-висока кота на натрупване от близо 329 метра, т.е. е налице превишаване с 8 метра. По този начин сериозно се нарушава стабилността както на тялото на депото, така и на подпорната стена. Увеличаването на проектната кота води практически до невъзможност за изпълнение на проекта за рекултивация, смятат специалистите.
.
При проверката на място комисията установи, че към настоящия момент приемането на отпадъци в обекта продължава. Видимо тялото на депото представлява неустойчива форма. Откосите на депото са опасно стръмни и визуално може да се констатира откос около 70о, което е далеч от предвидения откос в проекта 30о (1:3) и съществува потенциална опасност от срутване на пластове с отпадъци.

Закриват сметището във Въглен
netinfo
Поради нестабилната форма не се спазва технологичният план за уплътняване на отпадъците и ежедневно запръстяване в пълна степен, като съществува потенциална опасност за живота и здравето на работниците, обслужващи механизацията (компактор, булдозери, багери и камиони), категорични са експертите.

Има риск и от скъсване на изолационни слоеве и замърсяване на подпочвени води. Подпорната стена е изчислявана за по-малко натоварване и е възможно да се скъса и да се разруши тялото на депото с всички свързани с това отрицателни последици върху околната среда и здравето на живеещите в района на селата Въглен и Яребична, както и по поречието на дерето - приток на река Батова.

Голяма част от предвидените по проект общо 36 габиони за отвеждане на биогаз от тялото на депото са затрупани с отпадъци или с нарушена проводимост.

На базата на тези факти комисията установи критична ситуация, при която е невъзможна експлотацията на сметището в с. Въглен, община Аксаково, съобразно технологичните и екологични изисквания.

Съществува реална  опасност от срутване на пластове с отпадъци поради неустойчивата форма на тялото на депото с трудно прогнозируеми екологични последствия.

Поради превишената проектна кота на натрупване на отпадъци има риск от скъсване на изолационни пластове, положени на дъното на депото, което би довело до екологична катастрофа поради замърсяване на подпочвените води с инфилтрат.

Задължително е да се изготви актуално техническо решение за газоотвеждане и да се реализира при закриването на обекта.

Недостатъчното запръстяване при условия на отделяне на биогаз, в съчетание с високите температури през август, води до реален риск от възникване на пожар на територията на обекта, съответно отделяне на газови емисии и опасност за здравето и живота на работещите на обекта и на населението в близост.