Задържаха под стража арестувания сводник
Задържаха под стража арестувания сводник / netinfo
На основание Европейска заповед и арест /ЕЗА/, издадена от съдия-следовател при първоинстанционния съд в Брюксел, Варненският окръжен съд наложи първоначална мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Радостин Б. Стоянов /41 год./ от Варна. Съобщението е на пресслужбата на съда.

Според заповедта за арест европейските магистрати разполагат с достатъчно данни, че задържаният е склонявал към проституция българки.

На 3 октомври миналата година Окръжният съд отказа да изпълни европейска заповед за арест спрямо същото лице от същия съд в Брюксел. Тогава България все още не беше част от европейската правна общност. Седмица по-късно обаче Варненският Апелативен съд измени определението на Окръжния съд и задържа под стража Стоянов.

През ноември 2006 г. Окръжните магистрати отхвърлиха молбата на Стоянов да бъде изменена мярката за неотклонение като потвърди ареста, определен от въззивния съд.

Българинът е обвинен от компетентните власти на Кралство Белгия в експлоатация на проститутки в столицата на Обединена Европа, трафик на хора и престъпно сдружаване.

До този момент ВОС е допуснал екстрадицията на шестима мъже, обвинени в сводничество и склоняване към проституция на множество жени във Франция. Засега ВАС е потвърдил екстрадицията само на Метин Алиев – първият задържан с европейска заповед за арест, издадена от компетентните съдебни власти на Франция.

До 28 май се очаква Апелативният съд да се произнесе и по останалите 5 допуснати от Окръжния съд екстрадиции. Те бяха задържани във Варна с Европейска заповед за арест на 27 март тази година.