Задържаха банда елитни касоразбивачи
Задържаха банда елитни касоразбивачи / netinfo
Варненската полиция задържа елитна група касоразбивачи, направили три големи обира само за три дни във Варна. Това съобщи шефът на Областна дирекция полиция – Варна комисар Веселин Петров.

Задържани са криминално проявените лица Бисер Иванов на 32, Бранимир Стоянов на 33 и Петър Стоянов на 30 години от София, както и 33-годишният Александър Георгиев от Кюстендил. Те са гастролирали из цялата страна и са извършили множество взломни обири.

Крадците са разполагали с апаратура, с която са заглушавали радиочестотите на алармените системи.

Опитните обирджии са засечени при второто им идване за годината в морската столица. Кражбите са били извършени в дните от вторник до четвъртък. При първата на 26 юни е разбита метална каса с размери 40 см, след като е обезвредена алармата и са откраднати 3 хил. евро, 300 лв. и 3 броя мобилни телефони. Престъплението е извършено в офис на фирма “Мелчин”, който се намира на ул. “Братя Шкорпил", след като е отключена врата с подправен ключ.

На следващият ден около 1 и 30 е разбит и офиса на фирма “Агропласмент”, от където са задигнати 61 хил. лв. и фирмени документи, които са били в метална, укрепена каса с размери 60 на 80 см. Проникването в офиса е станало от към вътрешният двор, след като са взломени патроните на три врати.

Вчера около 20 и 30 часа в Първо РПУ е подаден сигнал за взломно проникване в офис на фирма “Златна антилопа” в жилищна сграда на 6-тия етаж. След разбиване на патронника на масивна врата е открадната метална огнеупорна каса с размери 50 на 35 см, в която е имало 29 хил. лв. Откраданати са и 6 броя лаптопи. По късно касата е открита взломена на ул. “Студентска”.

Задържането на лицата е станало в х-л “Паралакс” и по време на акцията са иззети 59 хил. лв. и 3 хил. евро, инструменти за взлом, шестте лаптопа, два автомобила “Ауди” и един “Мерцедес”, с които групата се е придвижвала.

Трите обира са идентични, като при обезвреждане на алармите, трансмитерите и клавиатурите на СОТ системите, както и сирените за аларма са били потапяни във вода. От всички местопрестъпления, както и от стаята в хотела, където са били отседнали крадците, са иззети множество веществени доказателства.

Комисар Веселин Петров заяви, че постоянно получават благодарности от охранителните фирми, за които така сформираната група е била бич. Предстои да се докажат и други обири в цялата страна, извършени от взломаджиите.

Задържаните лица се очаква да останат в ареста за 72 часа с прокурорско разпореждане.

Комисар Петров изрази надежда, че този път лицата ще получат по-продължителни присъди, тъй като в досегашните досиета на осъжданите има само глоби и условни присъди, предимно за взломни кражби.