Зачестилите палежи на коли във Варна – заради разчистване на сметки
Зачестилите палежи на коли във Варна – заради разчистване на сметки / Дарик Варна, архив

Двама са били задържани за извършени палежи на автомобили във Варна. Единият от тях е уличен в извършени 11 палежа. Това съобщи новият директор на варненската полиция главен инспектор Николай Калчев.

Има съмнения, че авторът на серията автопалежи е невменяем. Работата по делата е спряна докато приключи психиатричната експертиза на мъжа и се изясни дали е осъзнавал действията си и може да носи наказателна отговорност.

От началото на годината във Варна са станали 26 палежа на автомобили. Едва 12 от тях са разкрити. За същия период на миналата година са регистрирани само 5 палежа на коли, от които не е разкрит нито един, отчете главен инспектор Калчев. Според него ръстът на този вид престъпления се дължи на лесния начин за извършването им. „Не е нужна никаква подготовка, никакви умения. И много хора стигнаха до разчистване на сметки по този начин", коментира полицейският началник.

Сред потърпевшите от палежите има всякакви хора - лекари, политически фигури, криминално проявени и хора без никакви криминални деяния. Разследването показва, че някои от палежите са свързани с наркоразпрострението в града. Има такива и от ревност, разкри шефът на местната полиция.

Като цяло има регистриран спад с 5 % на извършените престъпления от началото на годината. За същия период е отчетено увеличение с 2 на сто на разкриваемостта, посочи шефът на варненската полиция.

Николай Калчев коментира и друг нашумял проблем с престъпността в града - джебчийските кражби. Според цитираната статистика кражбите на джебчии са намалели с 1/3 - 97 от началото на тази година при 146 за същия период на миналата.

Още преди два месеца е била сформирана група от 22 цивилни полицаи, които ежедневно работят за справяне с този вид престъпност, посочи Калчев. По думите му сформиращите се доброволчески граждански отряди действат на своя глава и в повечето случаи пречат.

„В момента те си работят нещо, но толкова, че вдигат шумотевица. Но крайният резултат - задържането в момент на кражба, за да се носи наказателна отговорност, те не могат да го осъществят", отбеляза полицейският шеф. Той все пак покани доброволците на среща с цел създаване на съвместна организация и обмяна на информация.

Организацията на полицията за изборите е създадена. Сформирани са групи за реагиране от „Икономическа полиция" и разследващи. Бюлетините се охраняват, каза още главен инспектор Николай Калчев. Неговите очаквания са за гладко протичане на изборите, като засега няма някакви сериозни сигнали за покупко-продажба на гласове. „Има леки закачки като компромати, но не е нещо сериозно", лаконичен бе новият директор на варненската полиция.