Забранителни списъци спряха стотици варненци да гласуват за кмет
Забранителни списъци спряха стотици варненци да гласуват за кмет / Sofia Photo Agency, архив

В Общинската избирателна комисия(ОИК) през целия изборен ден в неделя са получавани жалби от варненци, които не са имали право да гласуват за местна власт. Това обяви за Дарик говорителят на ОИК Кристиян Богоев. Сигналите са били подавани основно по телефон, но е имало хора, които са ходили до полицията и общината, разкри Богоев.

Немалко варненци не успяха да упражнят правото си на глас за местна власт, тъй като се оказа, че попадат в така наречените забранителни списъци за изборите. Според Изборния кодекс, право да избират общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място.

Оказа се, че мнозина варненци са попаднали в забранителния списък, без да има основание за това. За тях е била подадена информация, че имат настоящ адрес в друга държава. Информация обаче не била актуална и не отговаряла на фактическата обстановка.

Сред несправедливо лишените от глас бе и Боян Боев. 55-годишният варненец не успя да упражни правото си на глас в местните избори, тъй като се оказа, че попада в забранителен списък. След няколко неуспешни опита да се справи с проблема в изборния ден, варненецът отказа да гласува за президент - единственото избирателно право, което се оказа че има. Преди време Боев е пребивавал в Германия. Понастоящем е уредник на Художествен музей "Георги Велчев". Поне от 4 години има адресна регистрация в морската столица.

Забранителните списъци се изготвят в дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване"(ГРАО), с помощта на Община Варна и Областната дирекция на МВР. ОИК не е органът, който контролира този процес, уточни Богоев.

Съгласно Изборния кодекс, избирателните списъци се съставят от общинските администрации по населените места, в които се води регистър на населението. В градовете с районно деление избирателните списъци се подписват от кмета и секретаря на района.

До деня на изборите избирателните списъци ще са в районните администрации, уточни Надя Кулева - началник на териториалното звено на ГРАО във Варна.

Все още не е ясно дали проблемът ще бъде решен за балотажа тази неделя.