Забраната за бурки влиза в Общинския съвет във Варна
Забраната за бурки влиза в Общинския съвет във Варна / ThinkStock/Getty Images

Забрана за носене на бурки и други прикриващи лицето аксесоари, както и вето за религиозна агитация на открито и по домовете да се въведе във Варна, искат общинските съветници от Националния фронт за спасение на България (НФБС). Двете предложения за промени в наредбата за обществения ред са внесени в деловодството на местния парламент и предстои да бъдат разгледани.

"Целта на първото ограничение е превантивна, за да не се нароят жените с бурки и после да се чудим какво да правим. Няма такава традиция сред мюсюлманите, а и главният прокурор спомена, че има данни, че тези аксесоари се слагат срещу заплащане. Искаме решението да се вземе след дебат, в който мнението си да дадат Българската православна църква и мюсюлманското вероизповедание", обясни пред вестник "Труд" вносителят Димитър Карбов, който е и регионален координатор на НФСБ за Североизточна България.

Според него забраната за религиозна агитация е наложителна заради зачестилите сигнали на възмутени граждани, атакувани по улиците или в жилищата си от емисари на "Свидетели на Йехова" и сектата на Муун. Ако предложенията бъдат приети, физическите лица нарушители ще се санкционират с 200 лв., а при рецидив - с 1000 лв. За юридическите лица вносителите предлагат глоба от 2000 до 10 000 лв.