За да не прекарате лятото в тоалетната: Отлична хигиена и храна от хладилника
За да не прекарате лятото в тоалетната: Отлична хигиена и храна от хладилника / БГНЕС, архив

Най-добрата превенция срещу летните вируси е отличната обществена и лична хигиена. Задължително мийте ръцете си преди всяко хранене, независимо дали хапвате у дома или на заведение. Измивайте плодовете и зеленчуците и не дръжте продукти извън хладилника.

През последните години много разпространени са т.нар вирусни ентероколити. Причинителите на тези заболявания, които са над 100 вида, се наричат ентеровируси. Най-често те се предават чрез мръсни ръце. Ентеровирусите предизвикват температура, повръщане, диария, треска и болки в ставите, обясни пред Дарик общопрактикуващият лекар д-р Светлин Митев.

Ако все пак се разболеете, не е задължително непременно да отидете на лекар, но е важно да вземете мерки, съветва специалистът. Трябва да се спазва хранителна диета с варени картофи, препечен хляб, сухари. Помагат и пробиотиците, които се продават свободно в аптеките. Ако състоянието се влоши, или болестта се проточи, трябва да се търси медицинска помощ.

Рискови групи са малките деца и възрастните хора, при които е възможно да се задълбочат симптомите заради обезводняване. Затова е добре те да се консултират със специалист.

В горещините друг риск е да се храним с неправилно съхранявани продукти. Може да се стигне до хранително натравяне, а то трудно се различава от ентероколитите заради сходната симптоматика, посочи д-р Митев.

Сериозен развъдник на ентеровируси са плажовете. Вирусите са устойчиви в морска вода, макар и за кратко време. Най-често се предават при къпане в морето, където има много хора. Затова носете със себе си почистващи препарати за ръце, съветват специалистите. Избягвайте да купувате храна, изложена на открито, и пийте много вода.