Южнокорейци искат да строят завод за боклук във Варна
Южнокорейци искат да строят завод за боклук във Варна / DarikNews.bg, архив

Южнокорейци искат да строят във Варна завод за боклук, който работи с иновативна биомикробна технология. Това стана ясно по времена на срещата на посланика на азиатската страна в България Шин Менг-хо със зам.-кмета на морския град Пейчо Пейчев

„Новата технология за разграждане на отпадъци е много ефективна откъм разходи – чрез нея може да бъде произвеждано гориво от обработката на боклука, като остатъкът е едва 10 %“, каза посланикът. Той допълни, че проучва и възможностите в региона за развитие на селското стопанство.

„Това е втората ни среща с Шин Менг-хо за по-малко от година. По време на първата набелязахме няколко направления за сътрудничество, които вече са в ход – в сферата на транспорта, логистиката, високите технологии и културата“, заяви Пейчо Пейчев.

Музиканти от Южна Корея ще гостуват на 26 юни във Варна и ще дадат символично начало на по-активното двустранно сътрудничество. По данни на посланика през 2013 г. България е била посетена от около 50 000 негови сънародници, като тази година се очаква броят им да нарасне двойно.