Южният плаж – чист най-рано през 2015 г.
Южният плаж – чист най-рано през 2015 г. / Дарик Варна, архив

Европроект ще реши проблема със замърсяването на варненското крайбрежие и най-вече на Южния плаж. Това стана ясно на заседание на общинската комисия по опазване на околната среда.

Проектът е на стойност 48,6 млн. лева, 82% от които, според предварителните анализи, ще бъдат безвъзмездна финансова помощ. Общината ще кандидатства за средствата по Оперативна програма “Околна среда 2007-2013”, заяви д-р Петър Радушев, шеф на общинската дирекция „Международно сътрудничество, проекти и програми”. Той обясни, че е планирана рехабилитация и модернизация на пречиствателната станция за отпадни води, както и изграждане на канализационна помпена станция „Акациите” и тласкател с дължина 1257 метра. Те трябва да решат проблема с прехвърлянето на битовите отпадъчни води от няколко ниски жилищни района и Приморски парк във втори горнопоясен колектор на Варна. Това ще облекчи значително натоварването на канализационната мрежа в централната част на града, но ще се преустановят и преливанията в Черно море. 

Предвижда се проектът да бъде внесен за оценка до края на февруари. Ако бъде одобрен, неговото изпълнение трябва да започне в средата на годината и да завърши до декември 2014 г. Това означава, че резултатите от него ще се очакват най-рано през 2015 г.

Две поредни години Южният плаж заемаше челно място в класация на Евросъюза като най-замърсеното място за къпане в България. Според евродоклада замърсяването се дължи “на нерегламентирани изпускания на отпадни води или на отпадни води, които не се пречистват до необходимата степен".