Южният плаж  чист, къпането все още забранено
Южният плаж чист, къпането все още забранено / netinfo
Морската вода край Южния плаж във Варна е вече подходяща за къпане. Това сочат последните резултати от изследванията на РИОКОЗ.

Според пробите, взети в петък, замърсяването на водата в района не надвишава допустимите норми. Това съобщи за Дарик д-р Петранка Въжарова, началник отдел "Санитарна микробиология” към РИОКОЗ-Варна.

Новo замерване на водните показатели е било направено днес, като резултатите се окаква да бъдат готови след 3 дни, поясни д-р Въжарова.

В четвъртък областният управител на Варна Петър Кандиларов обяви Южния плаж за неподходящ за къпане заради замърсяване осем пъти над допустимите норми. Най-замърсена се оказа зоната от Вълнолома до Калните бани, като предупреждението все още важи за района от вълнолома до Топлата вода.

Отмяна за забраната за къпане ще има след официално получаване на резултатите от РИОКОЗ, заявиха за Дарик от Областна управа.

Въпреки поставените на плажа табели “Забранено къпането”, и днес на Южния плаж имаше десетки летовници. Плажуващите не се притесняваха да се къпят в морето, видя репортер на Дарик. Край плажа все още се носи миризма на фекалии, която се усеща и в плажните заведения.

Замърсяването на Южния плаж се дължи на остарялата система, която не може да поеме всички води и се е случвало на няколко пъти да прелива. Другите причини са забавянето на изграждането на пречиствателна станция на спирка “Акациите”, както и многото строежи.