Възраждат лятното кино във варненски курорт
Възраждат лятното кино във варненски курорт / netinfo

Варна е на път да се сдобие с лятно кино след години без екран под звездите. В началото на юни се очаква да отвори врати обновеното лятно кино в курорта „Светите Константин и Елена".

Последната прожекция в лятното кино към военно-почивния дом „Адмирал" е била преди десетина години. То е собственост на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело", но към момента не функционира.

Въпреки че се намира на 8 километра от центъра на Варна, запустелият екран под звездите в най-стария ни морски курорт е единствената възможност Варна да се сдобие с поне едно истинско работещо лятно кино. Това смятат от варненската фирма „Автокино", които стоят зад инициативата за възраждане на открития киносалон.

Обектът е нает за 10 години и му предстои основен ремонт. Като за начало стартира конкурс за интериорен дизайн, в който специалисти и млади ентусиасти ще могат да споделят своите идеи и един от тях да „облече" киното в своята творба. Победителите ще бъдат обявени на 6 април, а наградният фонд на конкурса е 500 лева, разкри Радостина Пенева от екипа, който работи по реализиране на проекта.

Възраждат лятното кино във варненски курорт
netinfo

Обновяването включва и пълна подмяна на пейките, като ще се запази капацитета от 850 седящи места. Лятното кино ще бъде сцена за представяне и на театрални постановки, музикални и танцови спектакли. Вече е осигурена прожекционната, осветителна и озвучителна техника.

Планира се кинопрожекциите да започват веднага след залез слънце, в 21,30. В зависимост от продължителността на филмите ще има по една или две прожекции на вечер. Ще се залага на американски, европейски и български филми.

Възраждат лятното кино във варненски курорт
netinfo

Конкурсът за интериорен дизайн на лятното кино в курорта „Светите Константин и Елена" започва на 22 февруари. За желаещите да се запознаят на място със състоянието на лятното кино се предвиждат два дни на отворени врати - на 26 и 27 февруари от 10 до 16 часа.