Във Варненско: Пием кафе от само 58 регистрирани автомати
Във Варненско: Пием кафе от само 58 регистрирани автомати / Дарик Варна

Само 58 автомати за кафе са регистрирани във Варненска област. 56 от уличните машини са регистрирани миналата година, а само 2 - от началото на тази година. Това съобщи за Дарик д-р Живка Манева - директор на Областната дирекция по безопасност на храните(ОДБХ).

Според законовите разпоредби, автоматите за кафе са временни обекти за търговия и подлежат на регистрация в ОДБХ. Глобата при неспазване на това изискване по Закона за храните започва от 500 лева. Собствениците трябва да представят документи за кафето, захарта и останалите хранителни продукти, които се използват в автомата. Актове все още няма написани, но са връчени 3 предписания, касещи поддръжката и хигиената на съоръженията, посочи д-р Манева.

От създаването на Агенцията по храните миналата година варненските инспектори са получили само един сигнал за нередност в уличен автомат. Машина за кафе е била полазена от мравки, а нарушението е било установено и с проверка на инспекцията, разкри д-р Манева.

Факт е, че уличните кафе-машини само във Варна са стотици, като не липсват и в общината, областна управа, Областната дирекция по безопасност на храните, Регионалната здравна инспекция и всички по-големи здравни заведения. В региона няма регистриран случай на зараза, тръгнала от кафе-автомат. Улични машини пък бяха обвинени за взрив от хепатит в Старозагорско през януари 2011 г. Автоматите бяха нарочени за източник на заразата, а мръсната вода в тях - като причина за епидемията. В крайна сметка опасенията бяха опровергани.

Автомати за кафе има в почти всички учреждения и офиси, край училища, на гари, спирки, бензиностанции и други места с трафик на хора. Така наречените вендинг-машини са устройства, предназначени за продажба на дребно на стоки, като най-често работят с монети. По света съществуват вендинг-машини за автоматизирана продажба на всякакви напитки, опаковани храни, пица, дъвки, алкохол, цигари, дамски превръзки и лотарийни билети. В Щатите този вид търговия води началото си от края на 19-и век. У нас автомати основно за кафе се появиха в края на 20-и век. Освен еспресо, в България от автомати на обществени места могат да бъдат закупени опаковани храни, безалкохолни напитки, презервативи и дори четки за зъби.