/ IStock
Малката Ани е редовен посетител, тъй като майка ѝ я води в Стаята на приказките
"Най-младият посетител на Регионалната библиотека във Варна, който има своя читателска карта, е бебе на 2,5 месеца", съобщи директорът на институцията Радка Калчева.

"Малката Ани е редовен посетител, тъй като майка ѝ я води в Стаята на приказките. Срещите се провеждат веднъж седмично, а основаната цел на тази инициатива е да бъде привлечена най-младата публика към света на книгите", допълни Калчева.

"Около 25 % от читателите, записани в библиотеката, са ученици", каза още директорът на институцията. По думите ѝ до преди няколко години младежите са търсели основно помощни материали за  уроците си, сега обаче тяхната цел е намирането на интересна информация за различни извънкласни дейности и часове.

Чрез сайта на библиотеката учениците имат достъп и до платформа с разнообразни образователни ресурси, припомни Калчева. Разработките са дело на професионалисти, като материалите обхващат целия курс на обучение на децата.

Според Калчева платформата набира популярност и има все повече посетители. Библиотеката реализира и инициатива, насочена към детските градини във Варна. Малчуганите могат да се радват на „Пътуващи куфарчета“, пълни с подходящи за тяхната възраст книжки.

"За сега библиотеката работи с 10 детски градини във Варна", сподели Калчева.
БТА