Във варненска болница не са получавали заплати от една година
Във варненска болница не са получавали заплати от една година / Dariknews.bg, архив

Персоналът на Тубдиспансера във Варна не е получавал заплати от една година. Тази седмица обаче служителите ще получат накуп 4-5 месени възнаграждения, тъй като е преведена субсидията от Министерството на здравеопазването. Това разкри управителят на специализирана болница за пневмо-фтизиатрични доц. д-р Христо Ганчев пред съветниците от общинската комисия „Собственост и стопанство”. Част от които се обявиха за обявяване на здравното заведение в несъстоятелност, тъй като години наред е на загуба и се дофинансира от местния бюджет с различни суми.

Годишната издръжка на Тубдиспансера е около 1 млн. лв., като около 33 % е държавната субсидия. Болницата не получава пари по клинични пътеки, тъй като пациентите й са здравно неосигурени. През миналата година те са били около 200 души, като над 20 % от тях не са местни жители. Варненският тубдиспансер е единственият в Североизточна България и приема пациенти от целия регион.

„Субсидията ни е 335 000 лв., а другите 700 000 лв. са фокуси, комбинации и игри. Преди година имах един час разговор с министъра на здравеопазването, който повече не се е обадил. Единствената причина, поради която дадох съгласие на заема поста на управител, беше, за да спасим направлението „Туберкулоза”. В Шумен и Добрич го закриха, но болни има. Решението е Тубдиспансера да стане част от друга болница”, заяви д-р Ганчев.

Григор Григоров (независим) и Красен Иванов (Земеделски народен съюз „Александър Стамболийски”) поискаха да стартира процедура по несъстоятелност.

„Трябва да вземем радикално решение и по този начин да покажем на Министерството на здравеопазването, че повече няма да плащаме задължения, които не касаят само Община Варна, а цяла Североизточна България. Министерството трябва да поеме своя ангажимент”, заяви Григоров.

„Министрите са запознати с казуса и го протакат. Ако спрем финансирането, ще накараме министерството да направи това, което трябва да се направи. Ако продължим да плащаме, можем да продължим да го правим още 8 години, докато се вземе решение. Никой няма да допусне да се закрие болницата, просто голямата тромава министерска машина трябва да се задвижи по-бързо, защото въпросите в България се решават, когато ножът опре до кокала”, допълни го Иванов.

В момента в Тубдиспансера са настанени 23 пациенти. Персоналът се състои от 32 души, а средната работка заплата е около 550 лева.

Здравното заведение има задължения към доставчици за повече от 300 000 лв.