/ Thinkstockphotos
47-годишният чужденец дошъл в България за "почивка с приятели"
Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжната прокуратура в морския град за предаването на руския гражданин Вячеслав Ф. на властите във Финландия за водени срещу него наказателни производства за престъпления и изтърпяване на присъда.

Спипан с дрога за над 50 000 лв. отива в затвора

Съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ до приключване на производството му по екстрадиция. 47-годишният руснак е обявен за международно издирване от съдебните власти на Финландия въз основа на две Европейски заповеди за арест (EЗА), информират от пресслужбата на съда. 

Първата Европейска заповед за арест, издадена на 9 юни 2014 г. от прокуратурата в Салпаусселкя, е във връзка с разследване на престъпление за притежание и разпространение на наркотици. Според финландските власти между 1 януари 2010 г. и 18 април 2011 г. Вячеслав Ф. е пренасял големи количества високо рискови наркотични вещества - амфетамин и метамфетамин от Русия в Коувола и Хювинкяя във Финландия. Престъплението е тежко по смисъла на финландското законодателство, като максималното наказание е 10 години „лишаване от свобода“. 

Затвор и 10 000 лева глоба за наркодилъра Мартин Стрелеца

Втората Европейска заповед за арест, издадена на 11 септември 2017 г от прокуратурата в Хелзинки, е във връзка с изпълнение на наложено наказание „лишаване от свобода“. 47-годишният мъж е с влязла в сила присъда през 2008 г. за 4 извършени престъпления отново свързани с притежание и разпространение на високо рискови наркотични вещества в Лахти. Вячеслав Ф. е осъден и за извършване в съучастие на два организирани грабежа. Наложеното му наказание е 6 години и 6 месеца затвор, като в ЕЗА е посочено, че той е избягал от затвора в Коннунсуо на 28 май 2009 г.

Условна присъда и глоба за наркодилър

Обявеният за издирване мъж е бил арестуван на 19 юли 2018 г. на Летище-Варна. При извършения паспортен контрол било установено, че задържания Стефан Н. и Вячеслав Ф. са едно и също лице, което е направило опит да унищожи папиларния си рисунък с цел да избегне идентификация.

В първото заседание по делото във Варненския окръжен съд на 26 юли защитата на руския гражданин оспори експертизата за установяване на самоличността му и поиска нова. И при повторната тройна дактилоскопска и лицево-идентификационна експертиза вещите лица са категорични, че Вячеслав Ф. и Стефан Н. са едно и също лице.

Хванаха варненец с близо два килограма трева

Пред Окръжния съд във Варна руският гражданин уточни, че поводът за пребиваването му в България е почивка с приятели.

Съдебният състав като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане на Вячеслав Ф. е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест.

Окръжният съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“, за да бъде гарантирано явяването на лицето на делото, на което ще се разглежда по същество искането на финландските власти за екстрадицията му.

Определението на съда може да се протестира и обжалва пред Апелативния съд във Варна. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК