/ Община Варна
От 10 май във Варна работи първият по рода си център за украински деца - "Усмивки за Украйна“, каза пред БТА главният му координатор Ружа Дончева . Тя обясни, че това е най-добрият начин да се помогне на украинските майки поне за няколко часа да оставят децата си и да си потърсят работа. 

В центъра ще се провеждат почасови занимания на децата. Те са разделени в две възрастови групи – от 3 до 6 години и от 7 до 10 години. Сутрин (от 9:30 до 12:30 ч.) ще има две групи в двете възрастови групи, следобед (от 13:30 до 16:30 ч.) – също. В двете смени преди и следобед са по 25 деца или общо 50 деца на ден.

Регистрацията на децата за посещения на центъра се правят на сайта https://usmivki.eu/bg/. Проблемът е, че в момента, в който обявихме сайта за регистрация, се записаха много деца и мислим вариант да направим посещението на смени, каза още Дончева. Към момента са записани около 100 деца.  Тя уточни, че записванията продължават и това се оказва голям проблем. Според нея във Варна ще има нужда от много подобни центрове. Дончева посочи, че е много важно в инициативата да се включат и други неправителствени организации.

В центъра децата ще учат украински език и математика, а тъй като те проявяват интерес, се обмисля вариантът да бъде включен и български език. С малчуганите ще работят четирима учители, като трима от тях са педагози, а един – психолог. Освен това за децата ще има творчески работилници, арт занимания, игри.

Центърът се финансира изцяло от фондация „Докова и Доков за бъдеще“. Помещението е предоставено за ползване безвъзмездно за шест месеца от бизнес-центъра "Варна Тауърс“.
БТА