Върнаха в ареста дилър на синтетична дрога
Върнаха в ареста дилър на синтетична дрога / netinfo
Варненският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд Варна и «върна» в ареста Кольо Колев, обвиняем по досъдебно производство за притежание на амфетамини с цел разпространение и участие в организирана престъпна група. Това съобщиха от пресслужбата на съда.

Миналата седмица съдът пусна 20-годишния варненец под „домашен арест. Кольо Колев беше задържан на 20 август миналата година в компанията на 18-годишния ученик Игнат Игнатов и 23-годишния Мартин Тодоров с близо 20 грама амфетамини на прах и 35 грама синтетичен наркотик. В дома на Мартин бяха открити 182 грама амфетамини, както и килограм и 200 грама марихуана. Престъпленията, за които тримата младежи се разследват са тежки по смисъла на закона и за тях се предвижда наказание "лишаване от свобода" и глоба.

Въпреки младата си възраст, младежът има в биографията си 2 присъди за наркопрестъпления, последната от които е влязла в сила само през миналото лято. Определението на Варненския апелативен съд е окончателно, като Колев ще изчака в ареста края на делото срещу него.

С друго свое решение от днес, Варненският апелативен съд потвърди определение на Варненския окръжен съд от миналата седмица, с което бе оставена без уважение молбата за изменение на процесуалната мярка за принуда в по-лека на 47-годишният Бисер Йорданов от Силистра, разследван за компютърно престъпление за източване на банкови сметки и пране на пари.

Бисер е в ареста от 29 ноември миналата година, след като при специализирана полицейска акция от дома му иззеха 2 компютъра, различни технически средства, някои от които самоделно направени, множество документи, 12 000 евро и 3 000 лева.

Престъпленията за които Йорданов се разследва са тежки по смисъла на закона. За използване на техническо средство за придобиване на информация за чужди платежни документи законодателят е предвидил наказание от 1 до 8 години затвор и глоба. Наказанието за пране на пари е "лишаване от свобода" от 3 до 12 години и глоба до 200 000 лв.

Въпреки твърденията на защитата на Йорданов, че страда от хронично заболяване, което се нуждае от специализирано лечение, Апелативният съд се позова на заключението на съдебно-медицинската експертиза, според която мъжът може да се лекува в здравното заведение при затворническата болница. Двете тежки престъпни деяния са извършени в условията на изпитателния срок на условна присъда отново за финансови престъпления на Софийски градски съд, влязла в сила през октомври миналата година, припомнят от съда.

Това определение на ВАС също не подлежи на обжалване.