Всяко десето дете във Варна е със затлъстяване
Всяко десето дете във Варна е със затлъстяване / netinfo
10.4 процента от момчетата във Варна на 9-годишна възраст са със затлъстяване. На същата възраст с наднормено тегло са 10.6 от момичетата. Това сочи статистиката за 2007 г., изнесена от доц. Виолета Йотова от Детска ендокринология към Многопрофилно болница за активно лечение “Св. Марина”. За последните 15 г. трикратно се е увеличил броят на затлъстелите в предпубертетна възраст. По думите на д-р Йотова, всяко десето дете във Варна е с проблемно тегло, което води до редица заболявания.

Според доц. Виолета Йотова, с напредване на възрастта и особено в пубертета, теглото обикновено се редуцира, но това става за сметка на здравето. Натрупаната веднъж телесна маса не се онищожава завинаги и рано или късно се отразява на състоянието на организма. Разбира се, основна роля играе храненето, което в наши дни е абсолютно вредно. Често децата се прехранват, а родителите нямат време да следят какво точно и колко консумира тяхното дете. Така, оставено без контрол, то посяга към вкусни за него, но нездравословни продукти.

Според диетолозите, правилото е: родителят определя какво и кога да се консумира, а детето има право да не го изяде цялото. По мнението на доц. Йотова обаче, у нас е точно обратното. Децата имат достъп до всякакви храни. Зле се отразяват и рекламите по телевизиите, които представят редица вредни за здравето продукти. Диетичните храни също не са решение, тъй като те са дори по-калорични от останалите.

Добрата новина е, че Община Варна е отделила 50 хил лв., с които ще финансира едногодишен проект за работа с 50 деца със затлъстяване и техните семейства.