Всяка година 2000 бебета се изоставят от родителите им
Всяка година 2000 бебета се изоставят от родителите им / netinfo
190 бебета живеят в домове за изоставени деца във Варна, а всяка година в социалните домове у нас постъпват между 1500 и 2000 бебета, съобщи Александър Миланов от фондация "За нашите деца". От 1992 г. организацията се занимава с подкрепата на семейства и превенция на изоставянето. С тази цел тя подема и кампанията "Не ме изоставяй", с която се набират финансови средства, за да се стимулират майки в неравностойно социално положение да задържат децата си.

Според специалистите от фондацията, най-честите причини за изоставянето на едно бебе са бедност, липса на подкрепа от страна на близките, изолация. Голяма част от майките страдат, понякога променят решението си, но пагубните последици върху оставеното дете в дом оставят своя отпечатък.

В България има много държавни и неправителствени структури, които работят с последиците от изоставянето – децата в социалните домове, но никой не работи целенасочено и не предлага адекватни мерки, които да насърчават майките да задържат бебетата си веднага след раждането им, коментира Александър Миланов. През миналата година в страната най-много деца са били изоставени веднага след раждането си, директно от родилния дом - 1118 бебета.

Основната цел на неправителствената организация е да се задържат децата в семейна среда, като се предоставят услуги в подкрепа на семейството в отглеждането на детето.