Всички имоти във Варна влизат в цифров архив
Всички имоти във Варна влизат в цифров архив / Dariknews.bg, архив

През тази година ще бъде даден старт на цифровизацията на техническия архив на Община Варна и районите. Процесът ще е дълъг, но намерението на администрацията е да се създаде електронен архив, който да стане публичен. Това стана ясно по време на днешното заседание на ПК “Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места” към Общинския съвет.

В бюджета за тази година са предвидени 66 000 лева, които са крайно недостатъчни, но ще бъде направена първата крачка, обяви по време на заседанието главният архитект на Варна Виктор Бузев. Той съобщи още, че до лятото градът може да има обновен Младежки дом. Проектът на победителя в конкурса, включва фасадна реконструкция и осигуряване достъп до покрива на сградата, е напълно реалистичен и може да бъде изпълнен в рамките на 3-4 месеца.

В началото на април проектът за нова сграда на регионалната библиотека „П. Славейков“ трябва да бъде докладван на експертен съвет. С изготвянето на документа ще бъде ясна и количествено-стойностната сметка на обекта, допълни главният архитект.

Изпълнението на проекта за нова библиотека на Варна е сред приоритетите на общинската администрация през 2017 година. Друга цел е разширяването на гробищния парк в с. Тополи.

На днешното си заседание комисията по архитектура одобри програмата за проектиране на обекти за 2017 г., която възлиза на близо 3,67 млн. лева.