Как да се предпазим от настинка и грип?
Как да се предпазим от настинка и грип? / снимка: Dariknews.bg, архив
Има увеличение на засегнатите от варицела във Варна

Във Варна почти всяка тежка простуда води до усложнения. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция(РЗИ) за периода 20 декември 2019 г. – 2 януари 2020 г.

От 211 души, потърсили общопрактикуващия си лекар заради висока температура, втрисане, болки в мускулите и други, 132-ма са с бронхити, 71 – с пневмонии, съобщават от РЗИ – Варна.

Най-засегнатите групи са тези на децата до 4 г.(55 заболели) и на хората между 30 и 64 г.(51). Като цяло засегнатите от остри респираторни инфекции са малко заради Коледните и новогодишните празници и ваканцията на учениците.

Случаите на грип са 4, като диагнозите са поставени по клинична картина. Заболеваемостта се следи постоянно, като засега няма данни за рязко увеличение на пациентите. Няма и изолиран грипен вирус.

През периода 20 декември 2019 г. – 2 януари 2020 г. има увеличение на засегнатите от варицела. Те са 197, като 195 са от Варна, останалите от селища в областта. Броят на заболелите е близо 6 пъти по-висок в сравнение със същия период на 2018 година.

На този етап няма ваксина срещу варицелата и човек трудно може да се предпази. Опасното е, че  може да доведе до различни усложнения. Например до пневмония, заболявания на черния дроб, енцефалити.

От варицелата най-застрашени са малчуганите в детските ясли, градини и средните училища. Тя се разпространява изключително бързо при контакт. Разпознава се по характерния обрив, наподобяващ изгоряло от мазнина.

Обикновено първо се появява на корема или на гърба и лицето, после се разпространява по останалата част на тялото.

Преболедувал веднъж, човек остава с имунитет за цял живот.

РЗИ-Варна