Всеки втори младеж готов да напусне родината
Всеки втори младеж готов да напусне родината / netinfo
52 % от тийнейджърите в гимназиална възраст искат да напуснат България. Това сочи проучване на Учебно-консултативния център за младежта - Варна.

Катго основна причина младите да напускат родината социолозите изтъкват несигурността, която те имат тук. Част от младежите, които завършват средно образование, нямат ясни и конкретни цели пред себе си, защото тук икономическите фактори не ги задоволяват и търсят перспектива в чужбина, обясниха Десислава Бонева и Елена Германов от Учебно-консултативния център.

Според Бонева, възрастовата група на младежите между 23 и 28 години намира смисъл да се реализира в страната. Голяма част от тях са ходили в чужбина, но не са намерили тази реализация, която България им предоставя. Повечето младежи споделят, че при едно заминаване не се гарантира добър живот, но заплатата е по-добра от тази в родината. Едва 48 % от младежите на възраст между 23 и 28 години намират смисъл да се реализират в България.

Елена Германова уточни, че от “Учебно консултативен център за младежта” във Варна са разработили видео клип по проект „Защо останах в България”. Инициативата е подкрепена от общинска дирекция "Младежки дейности и спорт" и клуб „Дебати”. Клипът цели да представи действителността, в която живеем, за да можем сами да се замислим кое и как можем да променим в заобикалящата ни обстановка. Видеото ще бъде преведено на английски и френски език, за да бъде показано в Страсбург.