Всеки трети ученик във Варна е пробвал дрога, почти всички пият алкохол
Всеки трети ученик във Варна е пробвал дрога, почти всички пият алкохол / DarikNews.bg, архив

Всеки трети ученик във Варна е употребявал поне веднъж в живота си наркотици, а прием през последния месец е направил всеки пети. Данните са от проучване на общинската дирекция „Превенции”, проведено през миналата година. В него са участвали 2135 ученици в 9-ти и 10-ти клас от 29 училища.

Употребата на наркотични вещества запазва тенденциите си от предходни години и все още най-разпространената дрога сред тийнейджърите е марихуаната, следвана от амфетамините и кокаина. Хероинът и халюциногенът LSD имат по-скоро екзотичен характер, обясни д-р Борислав Станчев от дирекция “Превенции”. Макар и в ниски стойности, синтетичните канабиноидни като „Спайс” например, вече са факт като употреба сред учениците. Младежите вземат дрога по-скоро за забавление, няма данни за повишаване на проблемната употреба на наркотици, увери д-р Станчев. Приемът намалява или приключва при навършване на 18 – 20-годишна възраст.

37 процента от анкетираните, които са употребявали марихуана, споделят, че има голяма вероятност това отново да се случи през следващите 3 месеца. При „Спайс” близо всеки пети с предходен опит е готов да го направи пак.

Спрямо 2011 година расте интересът към амфетамините, но се понижава търсенето на екстази заради некачествената стока на пазара, коментира специалистът. За производството на амфетамини например се използват легални медикаменти. Те се приготвят в примитивни условия с помощни вещества и учениците нямат представа точно какво приемат. Това може да доведе до тежки интоксикации, които да завършат летално, посочи д-р Станчев. Той даде пример и с екстазито, което съдържа в повечето случаи синтетична дрога и наподобява екстази, но всъщност е крайно некачествен продукт.

94 на сто от анкетираните ученици споделят, че са употребявали алкохол през последната година. Най-разпространени сред тях са бирата и твърдите напитки. Установено е, че младежите, вземали наркотични вещества, пият много по-често в сравнение със своите връстници, които нямат опит с дрогата.

Учениците съобщават за употреба на алкохол предимно в домашна обстновка – 58 процента вкъщи, 27 на сто – в дома на приятели. Всеки седми пие в заведения или на открито. Децата, които нямат опит с прием на дрога, по-често пият у дома, а тези, които вземат наркотици – при приятели или в заведения. Повече от половината от анкетираните се снабдяват с алкохол от наличния вкъщи. Близо 40 процента заявяват, че си го купуват от магазина.

Две трети от изследваните са се напивали поне веднъж в живота си, половината – през последната година, а всеки четвърти е бил пиян поне веднъж през последния месец. Всеки девети тийнейджър е комбинирал  поне веднъж алкохол с дрога.

Според Борислав Станчев решението на проблемите се крие в засилване на контрола върху предлагането на наркотици, както и в припознаването на алкохола като дрога и интегрирането му в стратегия за борба с наркотиците.