Всеки ден от рак на маточната шийка умира по една българка
Всеки ден от рак на маточната шийка умира по една българка / netinfo
Единственият за Североизточна България АГ-кабинет, оборудван със специална апаратура за детекция на човешкия папиломен вирус – причинител на рака на маточната шийка, ще заработи във Варна в началото на октомври. Това обяви Йоана Николова – представител на фирмата вносител на скъпата техника. Проби за изследването могат да се вземат при всеки гинеколог и да бъдат изпратени в лабораторията, където се помещава апаратът, на ул. „Кирил Шиваров” №1. То се прави веднъж годишно, цената му е около 90 лв. Резултатите след постъпване на пробите се бавят не повече от седмица.

Тестът позволява установяване на високорисковите пациенти повече от 10 години преди клиничната проява на рака на маточната шийка. Прилаган заедно с класическото изследване – цитонамазката, той дава шанс за 100 процента предотвратяване на този карцином.

Методът на диагностика, известен като HPV тест, се прилага у нас от около година. За това време са изследвани над 5000 жени, от които около 20 процента са дали положителни резултати за вируса, причинител на рака на шийката на матката.

За разлика от профилактичната ваксина, предназначена само за съвсем млади момичета, HPV изследването дава възможност за превенция при по-възрастни жени. Причинители на рака на маточната шийка са определени щамове на папиломния вирус, най-често тип 16 и 18.

В последните 4-5 години ежегодно се откриват около 1000 нови случая, като близо 40 на сто от тях са в късен стадий и с много лоша прогноза. Всеки ден в България заради рак на шийката на матката умира по една жена. Най-често жените се разболяват между 35 и 45 години, но и по-младите трябва да бъдат следени. Поне веднъж годишно всяка жена трябва да посещава акушеро-гинекологичния кабинет и да си прави необходимите профилактични изследвания, коментират специалисти.