Все повече млади хора болни от рак
Все повече млади хора болни от рак / Дарик Варна, архив

195 хил. лв. месечно губи Онкоболницата във Варна заради недофинансиране от Здравната каса. Това съобщи управителят за лечебното заведение доц. д-р Георги Кобаков. Заради липсата на плащания в пълен размер най-вероятно ще бъдат намалени възнагражденията на служителите в болницата. Основната заплата на персонала ще се запази, но може да се наложи да се отрежат допълнителните възнаграждения по клинични пътеки, обясни медикът. В момента в здравното заведение работят около 250 души.

2400 са новооткритите случаи на рак в Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко А. Марков" от началото на годината до септември. Пада възрастта на пациентите с подобни диагнози, посочи д-р Кобаков. От няколко години лекарите наблюдават тенденция на повишаване броя на заболелите от кожни тумори.

През тази година пациентите на стационарно лечение са повече в сравнение с миналата, посочи специалистът. През 2012-та те са били 10800, а от началото на 2013-та досега са повече от 9000. Към края на септември в Диагностично-консултативния блок на болницата са прегледани 30700 души. 2100 пациенти са преминали през профилактични прегледи.

Утре в регионалното министерство ще бъде подписан договорът за доставка на новия линеен ускорител и скоро варненци ще имат възможност да ползват съвременна апаратура за лъчелечение, увери доц. Кобаков.

Варненската онкоболница е спечелила проект за повишаване на безопасността на медицинския персонал. Европейското финансиране е на стойност над 170 хил. лв. С парите ще бъдат закупени модерни лични предпазни средства и специално работно облекло.