Все по-малко деца работят заради кризата
Все по-малко деца работят заради кризата / DarikNews.bg

Едва 153 разрешения за сезонна работа на непълнолетни са поискани от Инспекцията по труда във Варна, разкри шефът на ведомството инж. Иван Иванов. Причината според него не е липса на желание у децата да се трудят, а трудното намиране на работа. За сравнение, преди три години инспекцията е издала 1400 разрешителни. Във Варненско няма установени случаи на наети непълнолетни без нужните документи, посочи Иванов.

При откриване на нарушения на трудовото законодателство обикновено работодателите пишат възражения с различни мотиви, коментира той. При проверка на крайбрежно заведение в Аспарухово например е установено, че непълнолетни работят без договор. След като бил съставен акт, в инспекцията получили обяснение, че децата са били на рожден ден, а са сервирали, тъй като нямало кой да го прави, разказа Иван Иванов.

От средата на месеца до момента инспектори са извършили 85 проверки в 16 отрасъла. Констатирани са 422 нарушения. Издадени са 306 предписания и са съставени 89 акта за глоби. От утре стартират инспекции в сезонните туристически обекти в курортите и в малките населени места в областта.