Врачанският митрополит Калиник ще е наместник на Варненската епархия
Врачанският митрополит Калиник ще е наместник на Варненската епархия / dnevnik.bg

Митрополитът на Врачанската епархия Калиник Врачански е избран за наместник на Варненската, до избора на наследник на покойния дядо Кирил. Това стана ясно по време на извънредно заседание на Св Синод, което бе свикано след внезапната смърт на Варненския митрополит.

Следващият митрополит трябва да бъде избран не по-късно от три месеца според устава на Българската православна църква (БПЦ). Около 20 епископи отговарят на изискванията за митрополит, обяви говорителят на митрополията отец Дончо.

Кандидатите трябва да имат висше православно богословско образование, да са прослужили в клира най-малко 10 години, да са живели в манастир поне три години и да са на възраст между 35 и 70 години. Другите изисквания към тях са да се отличават с правилни мисли върху православната вяра, със здрав разум, добродетелен и благочестив живот, да не е осъждан от църковен съд.

Варненският и великопреславски митрополит Кирил беше открит мъртъв във водите на Черно море. Причината за смъртта е удавяне. По тялото му липсват външни травми и няма данни за насилствената смърт, показват резултатите от аутопсията.

Поклонението пред митрополит Кирил ще бъде в четвъртък в катедралния храм „Свето Успение Богородично" във Варна.