/ ThinkStock/Getty Images
В България днес се провежда избор на кметове на общини, кметове на населени места и общински съветници за мандат 2019- 2023 година. Изборният ден започна в 7.00 часа и ще продължи до 20.00 часа.

4,75% е избирателната активност в община Варна

Най-много гласоподаватели и най-много кандидати за кмет има в община Варна. 11 са претендентите за кмет на морската столица. За районен кмет на „Одесос” спорят 11 души. В „Приморски” се избира измежду 10 кандидати. За районен кмет на „Младост” кандидатите са 8. Такъв е броят и на кандидатите за кмет на „Владислав Варненчик” и „Аспарухово”.

Избират се кметове и на петте села в състава на община Варна. В село Тополи кандидатите за кмет са четирима. По трима ще спорят за кметския пост в Звездица и Константиново.

Двама са претендентите за кмет на Каменар и само един за Казашко. Сред останалите 11 общини във Варненска област най-голяма изглежда конкуренцията в Провадия, където за общински кмет спорят 9 кандидати.

Шестима са кандидатите за кмет на община Дългопол. По четирима влязоха в битката за кмет на общините Аврен, Вълчи дол и Суворово. Сред трима кандидати избират в останалите общини - Аксаково, Белослав, Бяла, Ветрино, Девня и Долни чифлик.

Прокурори и полицаи ще следят за сигнали в деня на вота Голям изглежда изборът в Игнатиево, като кандидатите за градоуправник там са шестима.  В селата във Варненско най-голям интерес има към кметския пост в Житница (община Провадия), където регистрираните кандидати са шестима.

В 12 села във областта обаче има само по един кандидат за кмет на кметство. Без конкуренция са кандидатите във Въглен, Генерал Кантарджиево и Осеново (община Аксаково), Царевци (община Аврен), Разделна и Страшимирово (община Белослав), Михалич и Червенци (община Вълчи дол), Горен чифлик (община Долни чифлик), Аспарухово (община Дългопол),Градинарово и Славейково (община Провадия). 

В днешния местен вот населените места с под 350 жители не гласуват за кмет на кметство, а ще им бъде назначен наместник. На предишните местни избори - през 2015 година, прагът беше 100 души.