Волейболният елит се събира на варненския плаж
Волейболният елит се събира на варненския плаж / netinfo

Европейско първенство по плажен волейбол с ранг „Мастърс" ще се проведе от днес до неделя на Южния плаж. „Мастърс" е най-високият възможен ранг турнири под шапката на Европейската конфедерация по волейбол, а България за първи път си спечели възможността да бъде домакин на състезание от такъв ранг.

Награден фонд от 50 000 евро ще бъде разпределен между най-добрите плажни волейболисти в Европа. Победителите ще грабнат по 6 000 евро на отбор, вторите и третите ще си разделят съответно 4000 и 3000 евро.

На варненския пясък ще стъпят медалисти при мъжете и жените от Олимпиадата в Лондон. Бронзовият медалист Janis Smedins с брат си Toms Smedins от Латвия са в основната схема на турнира, заедно с още олимпийски отбори като Chevallier - Heyer от Швейцария и Samoilovs - Sorokins от Латвия. И бронзовите медалисти при жените испанките Baquerizo - Fernandez ще се включат в надпреварата на плажа.

16 двойки при мъжете и 16 двойки при жените ще влязат в основната схема, а над 90 състезатели от 20 държави ще се борят на квалификациите в четвъртък.

Мачовете в четвъртък започват в 9,30 часа. Двубоите в петък и събота стартират в 8,30. Полуфиналите са насрочени за неделя предиобед, а финалите - за следобед.

Входът на стадиона ще е свободен.

Детски турнир ще съпътства състезанията при професионалистите. Плажен волейбол малчуганите ще играят на централния корт на Южния плаж, на 22 август от 10 часа, ден преди началото на квалификационните мачове. Турнирът се провежда за четвърта поредна година, а участие в него взимат деца от цялата страна на възраст между 11 и 15 години.