Военноморските сили честват 130-та си годишнина
Военноморските сили честват 130-та си годишнина / netinfo

Тържествено събрание – концерт с участието на Ансамбъла на Българската армия и Веселин Маринов ще се проведе от 18:00 часа тази вечер в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Преди началото на концерта министърът на отбраната Николай Младенов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще наградят военнослужещи и цивилни служители от Военноморските сили.

Кулминацията на тържествените чествания, посветени на 130-ата годишнина от създаването на Военноморските сили, е утре. От 08.00 часа началникът на Щаба по подготовката на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев ще поздрави от борда на граничен катер екипажите на застаналите на рейд военни кораби – фрегата „Дръзки”, фрегата „Верни”, подводница „Слава”, корвета „Бодри” и базов миночистач „Добротич”.

От 08:50 часа на Морска гара Варна ще се проведе ритуал за тържествено вдигане на Военноморския флаг и флаговете за разцветяване на корабите от ВМС. Веднага след това е военният ритуал за производство в първо офицерско звание на випускниците на Военноморско училище „Н.Й.Вапцаров”.

Официалната церемония по смяната на командването на Оперативната група за военноморско сътрудничество на черноморските държави BLACKSEAFOR ще се състои от 17:30 часа на площад "Антон Новак". Българските Военноморски сили поемат командването на BLACKSEAFOR за една година. На ритуалите ще присъстват министърът на отбраната Николай Младенов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

От 11.00 до 13.00 часа на 9-ти август корабите на Морска гара Варна – фрегата „Смели” и минен ловец „Цибър”, ще бъдат отворени за посещение от гости и граждани на град Варна.

На 10-ти август от 21:00 часа на сцената на Летния театър Веселин Маринов ще изнесе концерт за военнослужещи и цивилни служители от Военноморските сили по случай празника им. Входът ще бъде свободен.