Военни обезвредиха опасна морска мина край Паша дере
Военни обезвредиха опасна морска мина край Паша дере / снимка: navy.mod.bg, архив

Специалисти от ВМС обезвредиха опасна мина край Паша дере. Боеприпасът е бил открит преди 3 дни, а днес по обяд е бил взривен, съобщиха от пресслужбата на Военноморския ни флот

На 9 август Калин Радев, капитан на водолазен кораб „Номад", уведомява по телефон 112, че в района на Паша дере, на 4 мили от брега, на 6 мили от нос Галата и на 21 метра дълбочина е открит подводен обект, много наподобяващ морска мина. Два дни по-късно, след получено искане от областния управител на област Варна, положителна резолюция на началника на отбраната и заповед на командира на ВМС, групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси и морски мини заминава за мястото.

След огледа на открития подводен обект, той е класифициран като опасен боеприпас - морска котвена мина, немски образец „Е" - галваноударна и ударно-електрическа. В 12 часа днес е извършено унищожаването й при пълно спазване на мерките за безопасност. След извършения повторен оглед за останки от мината е констатирано, че не са нанесени екологични щети в района на взрива.

Координатор на операцията по взривяването е бил капитан I ранг Георги Георгиев, като в обезвреждането са се включили още четирима специалисти от ВМС.