Водолази и немска машина ще полагат тръбата на Златните
Водолази и немска машина ще полагат тръбата на Златните / Дарик Варна, архив

До началото на лятото трябва да приключи изграждането на дълбоководното заустване на водите от пречиствателната станция в „Златни пясъци". Срокът за приключване е март, обяви зам.-кметът Богдан Караденчев.

Следващата седмица ще започне прокопаването на тунела под морското дъно. То ще стане с помощта на специализирана немска машина, която се очаква да пристигне във Варна до дни. Заявени са двама немски оператори, за да може да се работи на две смени по 8 часа, обясни Караденчев.

400 метра тръби от стъклопластика ще бъдат положени под морското дъно. Останалата част от тръбата ще бъде от полиетилен. Заустването ще завършва с две разклонения, на повече от една морска миля навътре в морето. Полагането на тръбите ще стане с помощта и на водолази.

Дълбоководното заустване е част от проекта за реконструкция и модернизация на пречиствателната станция в курорта. То трябва да реши проблема с изчерпания капацитет на пречиствателната станция за това и следващото лято. Пречиствателното съоръжение в курорта е изградено преди повече от 25 години, за да обслужва нуждите на 12 000 души. Освен че е морално и технически износена, станцията няма стъпало за третично пречистване (отстраняване на азот и фосфор). Такова ще има новата пречиствателна станция. Тя ще е с пъти по-голям капацитет и ще поеме отпадните води както на „Златни пясъци", така и на ваканционен клуб „Ривиера", курортен комплекс „Чайка" и селищно образувание „Ален мак".

Новата станция ще е с капацитет да обслужва нуждите на 72 122 души. Толкова ще са жителите в четирите посочени области през 2030 г. Цифрата е изчислена на база прогнозата на проекта за Общ устройствен план на Варна. Според експертите, капацитетът на посочените области е оптимален и не се очаква по-нататъшно разширение. Прогнозите сочат, че през 2030 г. туристите в "Златни пясъци" ще са 32 040, а жителите на курорта - 15 360.

Целият проект е на стойност малко над 48 милиона лева. От тях 38,5 млн, лева ще са от Кохезионния фонд. Други 9,6 млн. лева ще отпусне държавата. Община Варна ще се включи с финансиране до 8-10 на сто. Парите са заложени в общинския бюджет за тази и следващата година, отбеляза Петър Радушев, шеф на общинската дирекция "Европейски и национални оперативни програми".