/ Дарик Варна, архив
При анализа на острата заразна заболеваемост не се установяват чревни заболявания, предавани по воден път
Водата в четири обществени чешми във Варненско не отговаря на изискванията за химични показатели, информират от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна.
 
Мониторингът на РЗИ за периода 1 април-15 април показва, че с влошени показатели е водата от чешмата на завоя за село Звездица (с нитрати 61,1 мг/л при норма 50 мг/л), Миркова чешма в село Градинарово (с нитрати  95,3 мг/л), Хаджийска чешма в село Чайка (с нитрати над 110 мг/л  и калций 164 мг/л при норма150 мг/л) и Чайлък чешма в село Славейково (с незначителни превишения по показател амоний).

При анализа на острата заразна заболеваемост не се установяват чревни заболявания, предавани по воден път, уточняват от инспекцията.

Издадени са и две предписания до ръководителите на ЕТР при „ВиК-Варна” ООД за предприемане на мерки за привеждане в съответствие на питейната вода по показател остатъчен свободен хлор и колиформи в селата Попович и Бърдарево, както и за провеждане на учестен мониторинг до стандартен резултат. 

При превишени концентрации на нитрати от местните обществени чешми, РЗИ-Варна издава предписания до кметовете на общини за поставяне на табели, че „Водата съдържа нитрати повече от 50 мг/л” и препоръчва същата да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от уязвими групи от населението като бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК