Водата на Св. Никола продължава да шурти, но по-малко
Водата на Св. Никола продължава да шурти, но по-малко / Дарик Варна, архив

Все още не е изяснен източникът на теча, активизирал свлачищните процеси в местността “Св. Никола”. Това заяви главният експерт "Свлачища и укрепване на територии" Олег Колев. Спирането на кранчето в района за денонощие е довело до намаляване на водите, но засега не може да се твърди, че течът е предизвикан от ВиК авария, категоричен е специалистът.

В 17 часа ще бъде направено ново замерване, след което ще бъде взето решение за по-нататъшните стъпки. Най-вероятно ще започнат отводнителни действия с помпи, за да се намали нивото на водата.

Не е изключено следващата седмица да има ново спиране на водата за денонощие, каза инж. Колев и допълни, че всички дейности ще бъдат за сметка на общината.

По думите му общинската проверка в свлачищните зони е показала, че всички постройки в района са законни. Само три обекта са под въпрос, тъй като собствениците им все още не са открити.

Свлачището през последния месец придоби застрашителни размери. Експерти са категорични, че то трябва спешно да бъде овладяно, защото скоро може да стигне мащабите на “Трифон Зарезан”.