ВМС отчетоха успешна година, въпреки недостиг на пари
ВМС отчетоха успешна година, въпреки недостиг на пари / netinfo
Недостигът на финансови средства не ни попречи да се представим успешно в ученията през 2008-ма година. Това заяви командващият на Военноморските сили вицеадмирал Минко Кавалджиев. По думите му предстоящата 2009-та е не по-малко важна, тъй като ВМС ще навършат 130 години от своето създаване. На 5 януари ще бъде открита новата учебна година във военноморските бази във Варна и Бургас, а 4 дни по-късно ще се честват 110 години от създаването на Щаба на ВМС.

Сред по-интересните събития през 2009 година са и посрещането на фрегатата „Верни” и минния ловец „Цибър” през март; срещата на командващите ВМС на Черноморските държави; както и традиционното учение „Бриз”. През август българските ВМС ще поемат командването и са домакини на поредната активация на оперативното военноморско съединение на черноморските държави „Блексийфор”.

Редакцията на списание „Клуб Океан” връчи традиционните си награди за постижения на ВМС през отиващата си 2008 година. За корабен екипаж бе отличен екипажът на фрегата „Дръзки” с командир капитан втори ранг Панчо Панчев. Офицер на годината е капитан трети ранг Георги Савов. Мичман Стефан Стефанов стана старшина на 2008-ма, а старши матрос Стоян Стоянов бе обявен за най-добър матрос.